İlkay Genç

Schema (Şema) nedir?

Schema (Şema)

SQL Veri tabanında gerek duyduğumuz birden çok özellik vardır. Büyük bir firmanın veri tabanı veya büyük boyutlu yazılımlar çok detaylı ve fazla veri tutmak, yönetmek için tasarlanır, bazı projelerde tablo sayısı fazlasıyla yüksek olur örneğin; birden çok bölümlerin verileri bi arada bulunmaktadır bunları yetkilendirmeler yapıp vb. kontrol etmek kolay olmaz bunun için aslında Schema (şemalar) vardır.

Schema Nedir ? Kullanımı nasıldır?

Schema databasedeki tablo, view ve stored procedure gibi objeleri gruplamaya yarar. Bir objeyi bir şema altında yaratabilirsiniz veya bir şemanın altına transfer edebilirsiniz. Ayrıca şema bazlı yetki de verebilirsiniz. Yani user sadece izin verdiginiz şemanın altındaki objeleri görebilir diğerleri göremez. Normalde obje sayılarının fazlalığı yönetimi ve izinlerini oldukça zorlaştıracaktır. Her bir objeyi tek tek yetkilendirmek yerine şema bazında yetkilendirme yapmak daha uygun olacaktır.

schema nedir ne işe yarar

 

Siz bir şema tanımlamasanız bile default olarak oluşturduğunuz objeler her zaman bir şemaya dahil olacaktır, örneğin SQL Server’da dbo şeması default olarak bulunur ve objeler aksi belirtilmediği müddetçe “.dbo” şemasına bağlı olarak oluşturulur. Siz bir şema tanımlamasanız dahi default olarak oluşturduğunuz objeler her zaman bir şemaya dahil olacaktır, örneğin SQL Server’da dbo şemasına default olarak bulunur ve objeler aksi belirtilmediği müddetçe dbo schemasına bağlı olarak oluşturulurlar.

CREATE SCHEMA şema_ismi    [ AUTHORIZATION kullanıcı_ismi ] [ şema_öğesi [ … ] ]

gibi bir tanımlama ile şema oluşturabiliriz. Oluşturulacak şemanın ismi. Belirtilmezse, şema ismi olarak kullanıcı ismi kullanılır. Şemanın sahibi olacak kullanıcının ismi. Belirtilmezse, komutu çalıştıran kullanıcının ismi ön tanımlıdır.

SQL’de Daha fazlası için: http://ilkaygenc.com.tr/?s=sql

1 Yorum

Yorum Yap